resa gör dig lyckligare

6 saker att göra innan, under och efter dina resor!

Kära semesterfyndare!

“The world is a book, and those who do not travel read only one page.”  – St. Augustine.

Att resa betyder mycket för många av oss. Vi letar efter resor inom budget, resor som ger oss nya upplevelser, resor där vi kan bryta av från vardag och rutin, skapa nya minnen samt förbättra och stärka relationer med ens närmsta. Anledningarna till varför vi reser är många och olika för oss alla! Affärsresor, familjeresor, träningsresor, sparesor etc. listan är lång! Här kommer lite tips på saker att göra innan, under och efter du varit iväg! 

Definitionen på att resa är väl egentligen att man förflyttar sig från en plats till en annan. För mig är det dock väldigt mycket mer. Det är bland annat ett sätt att träffa nya människor, få nya upplevelser, lära sig om andra kulturer, lära sig andra språk, äta andra typer av mat etc. I och med att man också utsätts för många främmande situationer i andra länder, tvingas man kliva ur sin bekvämlighetszon. Och det där med att man lär känna den eller de man reser med på djupet och det om personlig utveckling, det stämmer! Att resa kan vara ett av de bästa sätten att lära sig mer om världen och om sig själv! 

Hoppas att dessa tips uppskattas och inspirerar!

bucket list plats

1. Skriv ner alla platser du vill se! 

Ha inte alla resmål i huvudet. Skriver du ned saker är sannolikheten större att du faktiskt gör dem…har jag hört. Skämt åsido så tror jag verkligen det är bra att skriva ned saker just för att man börjar reflektera mer över dem. Sedan har man ju också så många tankar som snurrar runt i huvudet och mycket att göra hela tiden. Det gör det tyvärr väldigt lätt att glömma vissa saker, eller också lätt att prioritera bort de som är mer långsiktiga. Finns dina tankar på papper kan du lättare strukturera, organisera och prioritera hur du skall gå tillväga med dina resplaner. 

Så, gör en resplan som sträcker sig över ca 10 år och ha inga begränsningar! Sätt dig ner i 5 till 10 minuter och tänk först igenom:

 • Vilka platser vill jag se?
 • Vilken typ av resor är det jag vill göra? Dagsresor? Weekendresor?
 • När ska jag resa? Inom 1 år? 3 månader? 4 veckor?
 • Borde jag börja spara redan nu?

Skriv ned allt! Ska resan ske snart kanske det är dags att boka någonting (hotell, flyg, aktivitet) och det kan vara tid att göra lite research om resmålet. Bloggar, vänner, hemsidor om det mesta finns ju väldigt lättillgängligt. Tripadvisor är guld! 

För de resor du vill göra som ligger längre fram i tiden har du ju mer tid att tänka. Om du till exempel vet att du vill göra en resa till Australien om två år kan du återkomma till listan med lite idéer, tankar om när du ska ta ledigt, spara och övriga idéer du har om vistelsen där. Jag skulle säga att det är bra att återkomma några gånger om året. Sätt ett alarm på mobilen. 

Glöm inte bort listan! Gå tillbaka till den, förvara den på ett säkert men ändå lättillgängligt ställe.

groupon resmål

2. Testa ett nytt sätt att resa 

Hur många gånger har man inte flugit, åkt bil eller vanligt tåg på dagen? Vi har alla använt olika transportmedel olika mycket, men de tidigare nämnda är överrepresenterade för mig. Vad skulle hända om man bytte ut dessa på några resor bara för att testa något annat? I mitt fall skulle jag kunna tänka mig att åka nattåg, åka på cykelsemester, vandra eller så. Jag tror att man har mycket att vinna i och med att man prövar på något nytt. 

Innan jag åkte på kryssning var jag lite skeptiskt, men, när jag väl kryssade var det jätteroligt! Annorlunda än vad jag trodde och jag fick upplevelser som jag är extremt glad över att ha fått. Här nedan kommer lite exempel på vad man kan göra om man vill prova lite nya resesätt:

 • Hittade förut en resa på groupon där man åker iväg i två dagar till en hemlig destination. Jag har aldrig bokat någon sådan resa tidigare, men egentligen, varför inte? Kanske är det kul att inte ha kontroll och vetskap om allt utan vara lite spontan och boka så får man se vad som blir av det.
 • Vandra och tälta uppe i norr med allt vad det innebär. Eller kanske ta en cykelsemester på Gotland eller Öland.
 • Nattåg, istället för att flyga finns ju faktiskt detta alternativ och det är ju egentligen ganska mysigt och man ser mycket mer än om man skulle flyga. Ta det som ett äventyr!
 • Segla över olika hav istället för att flyga.
 • Åk iväg som frivillig hos hjälporganisationer. Naturkatastrofer, krig och andra hemska saker sker i världen och hjälp behövs. Att åka iväg för att hjälpa till som frivillig kan vara ditt sätt att ge tillbaka någonting till samhället och också se och få nya upplevelser. Jag hjälpte själv till en gång när jag var utomlands (men bara under en dag) och röjde upp efter en orkan. Människorna som bodde där var så extremt tacksamma. Det finns flera vägar att gå om man vill vara frivillig någonstans t.ex. genom röda korset, TEFL (teaching english as a foreign language).

reunion facebook

3. Besök vänner du inte träffat på år och dar (Facebook är ett bra hjälpmedel) 

Släng upp en status om att du vill eller ska åka till, ja vad ska vi säga, Japan! Kanske har du någon bekant som bor där som du kan få tips utav. Skriv ett meddelande till den där vännen du var jättetight med för flera år sen, säg att det är dags att ses igen och res dit. Det kommer säkerligen vara kul! Och om den vän du kontaktat inte har tid just då så kanske dennes släkt eller vänner kan hjälpa dig uppleva lite mer gömda gobitar i staden/landet. Min uppfattning är att folk ofta och gärna vill hjälpa när det gäller att guida en turist i ett nytt land.

I sommar kommer en amerikansk kompis syster att besöka Sverige, och henne lärde jag känna en vecka för 4 år sedan. Det ska bli superkul att få kunna visa lite av vårt fina Svedala! Så om ni gör detsamma, dvs. kontaktar någon gammal vän eller någon som ni bara är bekant med, tror jag att det blir succé och att man får uppleva det där lilla extra.

4. Planera en resa utan att planera något!

Okej, med det här menar jag främst delar av din resa, det basala som flyg är nog skönt att ha bokat.För att undvika stress under resan (ni känner er själva bäst) kan det vara skönt att ha vissa saker planerade. Man kan självklart dra iväg utan några som helt planer alls men jag uppmuntrar bara något mer spontanitet på dina resor. Det kan vara väldigt befriande. Det där med att vara spontan och testa saker man normalt sett inte gör kanske gör att du upplever det bästa på hela resan! Visst, jag tycker fortfarande att man till exempel ska fråga sina vänner (till exempel på facebook) om tips om de har varit där så att man har någorlunda koll på vad man inte får missa. 

Det som talar för att vara mer spontan på resan: 

 • Du får mer av en “live in the moment” och “yolo-känsla” 
 • Du kanske säger ja till någonting du aldrig kunnat planera i förväg och träffar härliga nya vänner? 
 • Ett erbjudande (hostel eller vad som) kanske kostar mindre när du är där.

bungyjumping

5. Ge bort en resa eller en upplevelse!

Detta skulle jag uppskatta om jag fyllde år. En upplevelsepresent vet jag att många andra också skulle uppskatta! Det behöver ju inte vara bungyjump-upplevelser utan det finns ju extremt mycket andra sakar att göra eller hitta på. Checka in på spa med syrran i grannstaden eller ta en weekend till Danmark. Egentligen spelar det väl inte så stor roll vad man gör bara man gör det tillsammans. Klyschigt men sant. Relationer stärks.

6. Blogga eller skriv ner/ha bilder från era resor!

Under ens resor är det både kul men också lite jobbigt när kamerorna är framme hela tiden. På ett sätt är det roligt är att man i senare kan ha nostalgiska tillbakablickar och att bilderna gör att man kommer ihåg de minnen man samlat på sig. Fina album är enligt mig alltid kul att ha. Å andra sidan kan det ibland bli lite för mycket av det goda och ja, det har hänt att jag på någon resa förmodligen såg staden mer genom kameralinsen än med egna ögon. 

Det finns också många saker att göra med alla de bilder man samlar in. Ett tips är att blogga om det, till exempel på wordpress, det är rätt kul må jag säga. Där kan man ju skriva ner de där roliga eller pinsamma sakerna som hände på resan, och ni kan ju ha lösenord på bloggen så att inte vem som helst läser.

resor hem

Detta var dagens tips. Och juste, jag glömde säga att en sak med resor är att man inser hur mycket man uppskattar och tycker om de där hemma också! För mig är det alltid lika härligt att komma hem även om jag trivs jättebra på resande fot.

Please follow and like us:
Related Posts
airline
Vad hände i natt? Ryanair-släpp: 1 miljon flygstolar för €19.85!
resetips
15 tips på hur du fixar billiga resor!

Leave Your Comment

Your Name*
Your Webpage

*

Your Comment*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>