15 tips på hur du fixar billiga resor!
Kära semesterfyndare!
Med dessa resetips kan du bli ett resegeni! Finns det någon som inte vill vara grym på att boka billiga resor? Känslan och belåtenheten som infinner sig när man hittat och även bokat billiga flyg till det resmål man spanat på i evigheter är helt makalös. Denna lista med 15 tips kan ni ha i åtanke nästa gång ni jämför priser, vill boka billiga flygbiljetter eller vägrar att betala övervikt för handbagage (min favorit är nummer 9).
1. Boka billiga flyg under veckodagar
Flygpriser varierar häftigt beroende på säsong, dag och även tid på dygnet. Vill man boka billiga flygbiljetter är det värt att kika på alternativ till att resa iväg över helgen för under helgerna höjer flygbolagen ofta sina priser. Är man däremot flexibel med sina resedatum kan man spara många kronor. Man kan till exempel flyga den 25e december. Jag flög själv på julafton förra året och landade på eftermiddagen den 25e. Lite lustigt är det att spendera sin julafton på detta sätt men vad gör man inte? Det är ju skönt när man kommer fram.
Jämför priser och gör en egen gedigen undersökning. Jag kan rekommendera er att använda diagramfunktionen som erbjuds på scyscanners hemsida. Istället för att välja kalender klickar man helt sonika på diagramfliken och voilá, det går att jämföra priser och man får en väldigt bra överblick över vilka dagar man ska undvika att boka. Här nedan ser ni till exempel att lördagar sticker ut i pris. Vill man boka billiga flygbiljetter är lördagar därför inte att rekommendera, boka hellre måndag till måndag.
2. Är du främst på jakt efter billiga flyg?
Du kanske är en av dem som bryr sig mindre om var du faktiskt hamnar, dvs destinationen. Du kanske inte har så specifika kriterier mer än att det ska vara billiga flygbiljetter. Har du heller inget emot att anlända till flygplatser belägna lite utanför de större städerna så kan detta tips vara av nöje.
Använd Scyscanners ”överallt” verktyg. Det enda man gör är att skriva i ”överallt” i sökrutan och sedan får man magiskt fram en lista på länder med de billigaste flygen tur och retur.
3. Res när det är lågsäsong – inte högsäsong!
Alla vet att det är svårt att boka billiga resor tiden när skolorna slutat (högsäsong). Att boka billiga flyg till Thailand över jullovet eller åka till Australien eller Sydafrika under deras högsäsong är inte heller snällt mot plånboken. Det finns en enkel lösning- åk vid andra tidpunkter. Många europeiska länder har fortfarande härligt väder i september. Dessutom slipper du trängas med alla andra turister!
Jag både gillar och ogillar tipset om att resa i lågsäsong av olika anledningar. En av anledningarna till varför jag ställer mig tveksam till det är pga att jag åkte till i Italien i februari en gång. Det var vackert, god mat, få turister och häftiga saker att se och uppleva. Men. Det var också extremt kallt. Kanske hade vi väldig otur med vädret. Vem vet? Än idag önskar jag dock att vi hade åkt dit under sommaren eller åtminstone våren. Så tag inte det där med att åka i lågsäsong till det extrema.
4. Säg nej till direktflyg
Många gånger är det lättare att hitta billiga flygbiljetter om man väljer att mellanlanda istället för att flyga direkt. Tänk efter två gånger om det är värt att boka dyra direktflyg eller om du kan tänka dig att stå ut med en mellanlandning eller två och således några timmars extraresande. Ibland är det värt det, ibland inte och vi har alla våra egna prioriteringar. Ibland har man kanske lyckats boka direktflyg till bra priser. Ska du flyga en lång rutt, exempelvis till Nya Zeealand, är det nog inte fantastiskt att resa i över 50 timmar. Är det däremot en något kortare sträcka spelar väl några timmar hit eller dit inte så stor roll?
5. Jämför priser med sökmotorer
Jämför priser och billiga flyg på enklast möjliga sätt, använd er av sökmotorer. Mina favoriter är kayak.se och scyscanner. Andra sökmotorer finns för flyg, hotell eller paket. Vi har expedia.se och reseguiden.se, bravofly.se. Självklart kan man ju också gå in på flygbolagens eller på hotellens egna hemsidor för att göra jämförelser. Ni sparar er dock mycket tid genom att inte göra det. En sista ni kan spana in för lite sista-minutenflyg är hotwire.
6. Res från olika flygplatser
Ha för vana att klicka i närliggande flygplatser. Man får fler valmöjligheter och kan ofta hitta billigare flygrutter. Både på sökmotorernas liksom flygbolagens hemsidor kan man också välja ”flera destinationer” och på så vis komma undan lite billigare. Förra veckan hittade jag till exempel en resa där man på ditvägen flög mellan Köpenhamn och Singapore medan man flög tillbaka Kuala Lumpur-Köpenhamn. Prisskillnaden var påtagligt stor i jämförelse med om man hade flugit tur och retur Köpenhamn-Singapore. Gör man en enkel och snabb undersökning om vad det kostar att transportera sig från den ena platsen till den andra och detta inte är så dyrt så är det bara att köra på. I fallet ovan kostade det ca €5 att transportera sig mellan Singapore och Kuala Lumpur.
7. Att beställa mat på flyget = rån!
Att beställa mat på flyget är numera väldigt dyrt (för att inte säga ett rån). Flyger man en kortare sträcka ska man nästan ha tur om det ingår en liten chokladbit till kaffet eller teet. Att beställa mat eller dryck på flygplatser är heller inte det mest prisvärda jag upplevt i mina dagar. Så ett enkelt sätt att spara på riksdalerna är att ta med sig färdkost. Smörgås eller snack som russin, frukt och kanske en chokladbit eller två gör att man står sig och håller humöret uppe under resan.
8. Förboka parkering på flygplatsen
Ofta är det lite billigare om man bokar parkering i förväg. Man är också garanterad en plats och slipper hetsen med att hitta parkering precis innan man ska resa. Jag skulle rekommendera att ni förbokar om ni planerar att ta bilen.
9. Aldrig mer övervikt på bagaget! (personlig favorit)
Orolig över att handbagaget eller väskan som ska checkas in kommer att väga för mycket? Obehagliga överraskningar på flygplatsen är verkligen det sista man vill ha. Ibland är inte flygbolagens vågar rätt kalibrerade heller vilket gör att de faktiskt kan visa fel. Att checka in bagage på lågprisflyg kostar också pengar. Så varför inte bära lite av ditt bagage genom säkerhetskontrollen?
Det här med att bära det egna bagaget själv fascinerar mig. Är du också öppen för nya förslag på hur du ”vinner” över flygbolag som Ryanair med ett trick som liknar bolagets egna medel är följande briljanta idé. Denna så kallade ”luggage-jacket” kan vara din framtida räddare! Läs en väldigt rolig och informerande artikel om hela fenomenet med dessa västar via denna länk. Det finns både snygga och otroligt fula “luggage-jackets”. Detta youtubeklipp visar hur mycket man faktiskt får plats med i västen nedan och kan vara kul att kolla på.
Jackan “Stuffa” ovan är lite snyggare än de på bilderna nedan. Den har 12 fickor som göms på insidan och utöver pass, plånbok osv har den plats för ca 5 kg. Vill man bära ännu mer kan man köpa en “Rufus Ruu” (se bilden nedan). Den tar upp till 10 kg. Å andra sidan är väl den inte lika diskret eller snygg.
En annan bra sak är att köpa en lätt kabinväska enligt mått. Se också till att väga den innan du kommer till flygplatsen.
10. Ät där lokalbefolkningen äter
Att beställa mat på turiststråken är oftast mycket dyrare än att äta där lokalbefolkningen äter. Dessutom är det ofta godare och mer av en upplevelse att beställa mat som lagas till mitt framför dig.
11. Bo hos någon annan
Via airbnb bor du i någon annans lägenhet och betalar säkert och enkelt genom plattformen online. Detta alternativ är inte lika dyrt som att bo på hotell. Coachsurfing är ett annat alternativ där du gratis bor hemma hos den person som önskar öppna sitt hem. Kan säkerligen bli intressant. Tyvärr har jag inte testat det själv (ännu)!
12. Växla pengar innan resan och se upp för avgifter
För att få den bästa växlingskursen är det fiffigt att växla pengar redan innan man kommit till flygplatsen. Vill man inte, eller har man glömt att växla pengar innan, kan man alltid ta ut i en automat. Att ta ut pengar utomlands kostar dock en viss summa per gång, så ta ut stora summor åt gången.
13. App-lådera för reseappar
Med reseappar slipper man köpa reseguider, kartor mm. Här kommer några tips på olika reseappar man kan ladda ner:
XE Currency Converter (gratis) – Orkar du inte konvertera till den egna växelkursen eller känner att du inte kan göra det snabbt nog är denna reseapp användbar.
TimeOut city guides (gratis) – Reseguide för London, Paris, New York och Zagreb.
Google Translate (gratis) – Kan ju vara kul att kunna beställa mat eller dryck på språket som talas i landet. Google translates app gör det lätt för dig att alltid ha något att säga.
Urbanspoon (gratis) – Bra reseapp om du letar efter bra restauranger att äta på. Appen väljer restaurang åt dig efter plats, pris och typ av mat du föredrar att äta.
Evernote (gratis) – Smart alternativ där man kan lagra all information om vad du ska se, var sevärdheterna ligger.
Tripadvisor (gratis) – Omdömen från andra gällande sevärdheter,restaruanger, hotell…det mest.
Whatsapp (gratis) – Med denna app smsar och skriver du gratis till alla dina andra kontakter med whatsapp. Det enda som behövs är att du hittar ett utrymme med wifi.
14. Gå en “Free City Walking Tour”
Dessa guidade turer är gratis och finns i de flesta större städer. Jag var själv som enda svensk med på en sådan i Stockholm. Guiden var ytterst rolig, informerande och kom från Australien. Vill man vara shysst och har man uppskattat turen kan man alltid dricksa guiden i slutet.
15. Använd inkognitofönster när du bokar dina billiga resor
Om du varit inne flera gånger och tittat på flyg, hotell eller dylikt så ändras ibland priset. För att undvika att råka betala mer än nödvändigt, använd det inkognitofönster som finns till höger uppe vid verktygsfältet. Jag fick ett önskemål i kommentarsfältet om att förklara det där med hur man använder inkognitofönster så så här gör man. Jag använder mig av google chrome som webbläsare. Klicka på boxen med tre horisontella streck och tredje högst upp i fliken som då kommer fram är: “Nytt inkognitofönster”. Klicka på det.
Då kommer ett nytt fönster att öppnas och det är fritt fram att surfa inkognito.
Utöver dessa 15 smarta tips är jag övertygad om att ni har en hel drös med andra resetips! Vet ni andra sätt att fixa billiga resor på, hur man lyckas boka billiga hotell eller har förslag på andra reseappar så feel free to share.
Kanontips!!
2 frågor bara…
1. Får man verkligen ta med egen frukt och smörgås och sånt på flyget?
2. Kan du inte va så snäll att beskriva nr 15 med inkognito fönstret mer. Förstår inte riktigt… En bild kanske är lättare att se vart man hittar detta fönster?
Tack för alla tips!!
Hej Marie!! Kul att du tyckte om tipsen
Jag har tagit med mig smörgåsar osv. upp i luften så ja man får ta med sig livsmedel och mat. Så länge du kommer igenom säkerhetskontrollen med det (vilket man gör) Här är en länk med massa info om just livsmedel på flyg från transportstyrelsen: https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar/Bagage/Vad-far-jag-ta-med-mig-ombord/Mat-och-dryck/ Det som inte går är om maten klassas som en vätska (100 ml per behållare). Detta råkade jag ut för när jag tog med mig en nutellaburk i handbagaget…Juste, när det gäller frukt och du reser till Australien är det också särskilda regler!
Absolut, jag ska uppdatera inlägget med en bild och en liten förklaring därtill